fbpx Wildcard SSL Certificates

EFFEKTIVA VÄRMEPUMPAR MED INSTALLATION

En värmepump från Sverigepumpen kan lätt anpassas för olika typer av bostäder, lokaler och hus. Enkel installation och imponerande besparingar har gjort värmepumpen till ett av det mest populära valen för uppvärmning i Sverige.

LUFTVÄRMEPUMPAR

Här hittar du energieffektiva
luft/luft-värmepumpar för alla bostadstyper och behov.

LUFT/VATTEN-VÄRMEPUMPAR

Supereffektiva värmepumpar för dig som har ett vattenburet system i bostaden,

VARMVATTENBEREDARE

Låt värmepumpsteknik värma tappvarmvattnet och spara upp till 70% av uppvärmningskostnaden.

LUFTKONDITIONERINGAR

Installera en luftkonditionering och njut av ett behagligt inomhusklimat året runt.

Broschyr | luftvärmepumpar

Broschyr | luft/vatten-värmepumpar

Sverigepumpen trippel

 • Tre innedelar – En utedel
 • A+/A++
 • Inbyggt WiFi och röstyrning
 • Värm eller kyl flera våningsplan samtidigt

Sverigepumpen SUPER Z

 • A+++/A+++
 • Kondensor med skyddande BlueFin-beläggning
 • Inbyggt WiFi och röststyrning
 • Hög kapacitet – 7,50 kW
 • Fireplace-funktion

Sverigepumpen PRIMA Y

 • Perfekt för villan och sommarstugan
 • inbyggd WiFi-styrning
 • nanoe-X mkII luftrening
 • Nu ännu kraftfullare
Så här fungerar en värmepump | Illustrativ bild

Så fungerar en värmepump

En värmepump fungerar genom att utnyttja principen om att värme kan flyttas från en plats till en annan med hjälp av ett kylmedium, vanligtvis en vätska eller gas. Genom att komprimera och expandera detta medium kan värmepumpen absorbera värme från en kallare plats (till exempel utomhusluften, marken eller grundvattnet) och överföra den till en varmare plats (som ditt hem). Detta sker genom en serie av kompressions- och expansionsfaser som möjliggör effektiv överföring av värmeenergi, vilket resulterar i uppvärmning av ditt hem med hög effektivitet.

Så här fungerar en värmepump | Filmer

I filmerna nedanför, från vår samarbetspartner Panasonic, förklaras hur en luft-luft och luft-vatten-värmepump fungerar.

 

Vad är en värmepump?

En värmepump är en energieffektiv anordning som används för att överföra värme från en källa till en annan. Den fungerar på ett sätt som liknar kylskåpets funktion, men istället för att avlägsna värme från utrymmet, tar den värme från en källa utomhus och överför den inomhus för uppvärmning. Värmepumpar kan användas för att värma upp bostäder, kontorsbyggnader och andra utrymmen. De är miljövänliga alternativ till traditionella uppvärmningssystem eftersom de utnyttjar förnybara energikällor som luft, mark eller vatten.

Hur fungerar en värmepump?

En värmepump fungerar genom att utnyttja en vätska (ett köldmedium) som cirkulerar mellan en inomhusenhet och en utomhusenhet. I utomhusenheten tas värmeenergi från omgivningen och överförs till den cirkulerande vätskan. Vätskan komprimeras sedan av en kompressor, vilket ökar dess temperatur. Den varma vätskan cirkulerar sedan till inomhusenheten där värmen avges till det utrymme som ska värmas upp. Efter att ha avgett värme återgår vätskan till utomhusenheten för att återuppta cykeln. Genom att utnyttja den befintliga värmen i omgivningen kan en värmepump producera mer värmeenergi än den elektricitet den förbrukar.

Vad kostar en värmepump?

Priset på en värmepump varierar beroende på flera olika faktorer, inklusive märke, modell, kapacitet och installation. Generellt sett kan en värmepump kosta från några tusenlappar upp till tiotusentals kronor. Det är viktigt att komma ihåg att priset på en värmepump bör ses som en investering eftersom den kan leda till betydande besparingar på uppvärmningskostnaden på lång sikt.

Vad kostar det att installera en värmepump?

Installationskostnaderna för en värmepump kan variera beroende på flera faktorer, såsom typ av värmepump, befintligt värmesystem, utrymmets storlek och den geografiska platsen. På Sverigepumpen sammanför vi dig med en certifierad installatör som kan ta fram en offert baserad på dina och husets specifika behov.

Hur många kvadrat kan en värmepump värma upp?

Kapaciteten hos en värmepump kan variera beroende på modell och typ av värmepump. Det är viktigt att välja en värmepump som har tillräcklig kapacitet för att värma det utrymme du planerar att använda den i. Generellt sett anges kapaciteten för en värmepump i kilowatt (kW) och kan variera från några kW upp till flera tiotals kW. En värmepumps kapacitet påverkas också av faktorer som isolering, utomhustemperatur, öppna ytor och andra värmeförluster i byggnaden.

För att bestämma rätt storlek på värmepump för ditt utrymme är det bäst att rådgöra med en installatör. Kontakta oss på Sverigepumpen så hjälper vi dig.

Vilken värmepump drar minst el?

När det gäller att välja en värmepump som drar minst el är det viktigt att titta på dess energieffektivitet. Värmepumpar har en COP (Coefficient of Performance) som anger förhållandet mellan den genererade värmeenergin och den förbrukade elektriciteten. Ju högre COP, desto mer effektiv är värmepumpen. Det finns olika typer av värmepumpar med olika COP-värden.

Sverigepumpens olika typer av värmepumpar

Sverigepumpen erbjuder olika typer av värmepumpar: luft luft värmepumpar & luft-vatten värmepumpar. Gemensamt för luft-luft-värmepumparna och luft-vatten-värmepumparna är att de utnyttjar termisk energi för att generera värme. Termisk energi är energi som kommer från solen och lagras i luften utomhus. 

Vilken värmepump är bäst/ska jag ha?

Det är många faktorer som avgör vilken typ av värmepump som kommer passa din bostad och dina behov bäst. Husets konstruktion och hur stor yta som ska värmas upp, vilken uppvärmning det finns i bostaden sen tidigare osv. Den absolut vanligaste värmepumpstypen i svenska hem är luftvärmepumpen. Det finns två typer av luftvärmepumpar: luft-vattenvärmepumpar och luft-luftvärmepumpar. Finns det vattenburen värme sen innan så är en luft-vattenvärmepump ett mycket bra val. Den är oerhört effektiv och trots en jämförelsevis stor investeringskostnad betalar den sig ofta snabbare än man kan tro.

För hus som endast värms upp via elradiatorer är luft-luftvärmepumpar det populäraste valet. Låg totalkostnad inklusive installation gör luft-luftvärmepumpen till det absolut populäraste värmepumpsalternativet. Installationen tar oftast mindre än en dag och sen är det bara att njuta av underbar varm, strömmande, luft. Glöm inte att serva din luftvärmepump då och då. Den mår bättre av det och dessutom slipper du möjligheten att värmepumpens garanti förverkas i förtid.

För att välja den bästa typen av värmepump är det rekommenderat att rådgöra med oss på Sverigepumpen först, eller prata med en erfaren installatör som kan bedöma dina specifika behov och ge rekommendationer baserade på din situation.

Genom att välja rätt typ av värmepump och dimensionera den korrekt kan du spara pengar på uppvärmningskostnader och minska din miljöpåverkan.

 

Värmepumpar och miljön

En aspekt med värmepumpar som det inte talas tillräckligt om är den positiva inverkan dessa har på miljön. Hur då tänker du kanske? Jo, med hjälp av värmepumpens snillrika konstruktion. För varje kWh el som vi stoppar in i värmepumpen får vi ut upp till 5 gånger mer värmeenergi*. Värmepumpens SCOP-värde är ett genomsnittligt värde som talar om hur mycket energi värmepumpen levererar per instoppad kWh el, mätt över ett helt år. Sverigepumpens mest kraftfulla luft-luftvärmepumpar har t.ex ett SCOP-värde kring 5 eller mer.  Om vi då tänker oss att ett hus värms upp med direktverkande el via elradiatorer så behöver vi bara använda 1/5 så mycket el till värmepumpen för att ändå generera lika mycket värme som elradiatorerna.

Klimatsmart och fantastiskt för plånboken!

(*När man mäter hur effektiv en värmepump är så är det direktverkande el man jämför med).

Vilken värmepumpslösning passar ditt hem bäst? Fyll i formuläret och skicka, så hjälper vi på Sverigepumpen dig. Självklart kostnadsfritt.