fbpx Wildcard SSL Certificates

Vanliga frågor

Vanliga frågor om luftvärmepumpar

Dimma kommer ur innedelen

Det är kondensering på grund av kylprocessen.

Det låter som rinnande vatten under drift

Det orsakas av köldmediets flöde i innedelen.

Knakande ljud kan höras vid drift

Panelen utvidgas/drar ihop sig på grund av temperatursförändringar.

Fjärrkontroll/display fungerar inte

Kontrollera att batterierna sitter i korrekt eller om de behöver bytas.

Fläkten varvar ej upp tillräckligt

Detta är normalt vid lägre utomhustemperaturer. Detta sker för att motverka att för kall luft blåses in.

Utedelen låter när det är kallt ute

Värmepumpen arbetar hårdare mot en tuffare omgivningstemperatur. Detta gör att den kan låta lite mer vid de tuffa förhållandena.

Service på min luftvärmepump

Vi rekommenderar att man utför service på luftvärmepumpen med 2–3 års mellanrum. Läs mer om service här

Timerlampan lyser konstant

Timern är aktiverad och inställningen upprepas dagligen.

Timerlampan blinkar på innedelen

Detta betyder att värmepumpen har upptäckt ett fel. Stäng av värmepumpen och kontakta din installatör eller gå in på Service

Det hörs oljud under drift

Frontpanelen är kanske inte stängd ordentligt.

Värmepumpen startar inte

Kontrollera att arbetsbrytaren är tillslagen och att timern används korrekt.

Powerlampan byter färg

Powerlampan på innedelen kan byta färg från grön till blå. Detta sker under tiden som värmepumpen avfrostar.

Avfrostning

Hur ofta och varför värmepumpen avfrostar, är helt behovsstyrt och beror helt och hållet på rådande omständigheter som utetemperatur, innetemperatur, luftfuktighet etc. Det är helt normalt att den avfrostar upp till 2 gånger i timmen till att den avfrostar varannan timme. Avfrostningen kan vara i 5-15 minuter.

Innan värmepumpen går in i avfrostning är det vanligt att baksidan på utedelen isar igen. Detta resulterar i att utedelen avger vatten/ånga under avfrostningen. I samband med avfrostning kan det upplevas att plötslig kall luft strömmar ut från inomhusenheten.

SCOP

Värmepumpens SCOP-värde är ett genomsnittligt värde som talar om hur mycket energi värmepumpen levererar per instoppad kWh el, mätt över ett helt år. Sverigepumpens mest kraftfulla luft-luftvärmepumpar har t.ex ett SCOP-värde kring 5 eller mer.  Om vi då tänker oss att ett hus värms upp med direktverkande el via elradiatorer så behöver vi bara använda 1/5 så mycket el till värmepumpen för att ändå generera lika mycket värme som elradiatorerna.

Inställning av luftvärmepump

Energiförbrukning i driftläget ”Underhållsvärme”

Fläkten drar ca 20-30w i driftläget Underhållsvärme.

Vad betyder alla knappar/symboler på fjärrkontrollen?

nanoe ™ X – Denna knapp startar nanoe ™ X. Denna funktion ger renare luft, fuktar din hud och ditt hår, och tar bort lukter i rummet.

POWERFUL – Här klickar du om du vill uppnå önskad temperatur snabbt

ON/OFF – Starta eller stäng av luftvärmepumpen

TEMP – Här justerar du temperaturen. Klicka på pilen upp för att höja temperaturen och klicka på pilen ned för att sänka temperaturen

+8/15°C – Här startar du underhållsvärme.

MODE – Här väljer du önskat läge:
HEAT – Värme
COOL – Kyla
AUTO – Vi rekommenderar inte att du väljer AUTO för om det av någon anledning blir mer värme än det inställda tex genom sol, värmekamin eller liknande så kommer värmepumpen att kyla till det inställda värdet.
FAN – Fläkt. Luftvärmepumpen kommer att cirkulera den befintliga luften som finns i bostaden.
DRY – Luftvärmepumpen kommer att torka den befintliga luften

AIR SWING – Här justerar du luftflödets riktning. På pilarna kan du justera övre och lateral riktning

FAN SPEED/QUIET – Vid FAN AUTO justeras fläkthastigheten automatiskt efter driftläget. Välj den lägsta fläkthastigheten för att få ett lågt driftoljud. Quiet är en funktion som reducerar luftflödesoljud.

SLEEP – Med denna drift får du en komfortabel omgivning medan du sover. Den justerar automatiskt

sömnmönstertemperaturen under aktiveringsperioden. Inomhusenhetens displaylampor dämpas när denna drift är aktiverad. Detta är inte tillämpbart om lampornas ljusstyrka har dämpats manuellt.

TIMER ON / TIMER OFF – Här ställer du in timer-funktion för luftvärmepumpen

RC – Tryck för att återställa fjärrkontrollen till standardinställningar

Wifi symbol – Tryck för att sätta PÅ eller stänga AV den trådlösa LAN-funktionen.

Maximal besparing av luftvärmepumpen
  1. Vrid ner det befintliga värmesystemet så pass mycket att det ej ska kunna gå in och störa luftvärmepumpen.
  2. Finns termostater på elementen så vrid ner dessa till 14 – 15°C så att de är konstant avstängda.
  3. Ställ värmepumpen i värmeläge med MODE-knappen (HEAT alt. Värmesymbolen som syns i displayen).
  4. Välj önskad temperatur. Observera att denna temperatur endast är ett ”börvärde” och kan höjas eller sänkas för att få önskad temperatur i huset. Prova dig fram! blir det kallare ute är det rätt att öka temperaturen via fjärrkontrollen för att nå önskad inomhustemperatur.
  5. Välj ett så högt fläktläge som möjligt. Använd inte fläktläget Auto. Är detta inte tillräckligt så starta elementen.
Fjärrkontroll och app

När du exemeplvis ändrar temperaturen i appen kommer dina inställningar inte att synas på displayen på fjärrkontrollen. Men om du ändrar temperaturen på fjärrkontrollen kommer dina ändringar att synas i appen.

Wifi uppkoppling

Koppla upp din luftvärmepump mot wifi. Se instruktioner här

Premium-X luftreningsfilter

Öppna frontpanelen på luftvärmepumpens innedel och placera filtret i filterhållaren. Filtret ska placeras med den svarta sidan in mot pumpen och den vita sida ut mot dig.

Underhållsvärme

När man ställer in värmepumpen på underhållsvärme går det att välja temperatur steglöst mellan 8°C och 15°C.

Fläkten går i full fläkthastighet när man ställt in värmepumpen på underhållsvärme. Vid underhållsvärme cirkulerar luften vilket kan upplevas som att kall luft kommer från innedelen. Detta gör värmepumpen för att få ut värmen i hela huset samt för att säkerställa att avfrostningen av utedelen fungerar optimalt.

AUTO-funktion

De flesta luftvärmepumpar har en AUTO-funktion. Undvik gärna värmepumpens AUTO-funktion för om det av någon anledning blir mer värme än det inställda tex genom sol, värmekamin eller liknande så kommer värmepumpen att kyla till det inställda värdet. Den kommer alltså att växla fram och tillbaka mellan värmefunktion och luftkonditionering. Bättre istället att använda HEAT som inställning, då pausar värmepumpen tills gradantalet kommit ner till rätt temperatur.

Luftkonditionering/AC

Vad är SEER-värde?

SEER-värde betyder Seasonal Energy Efficiency Ratio och är ett värde som visar luftkonditioneringens energieffektivitet på en hel säsong.

Vad är EER-värde?

EER-värde betyder Energy Efficiency Ratio och är ett värde som visar hur energieffektiv luftkonditioneringen är vid kyldrift. Om din luftkonditionering har ett EER-värde på exempelvis 6,1 betyder det att din luftkonditionering producerar 6,1 gånger mer energi än vad den gör av med.

Sverigepumpen

Garanti & Trygghet

I Sverigepumpen ingår alltid 3 års garanti och därefter en 2-årig trygghetsförsäkring på hela värmepumpsanläggningen. Trygghetsförsäkringen kan sedan förlängas för varje år upp till hela 16 år. Vi bjuder även på en åskförsäkring när du köper en Sverigepump. För mer information gällande trygghetsförsäkringen, kontakta Arctic

Vad är Sverigepumpen?

Kinnan, företaget bakom Sverigepumpen, startade 1989 och sålde under många år främst luftkonditioneringar. 2004 startade kinnan Sverigepumpen med målet att ge folket ett bättre inomhusklimat. Sverigepumpen tillverkar inga produkter själva utan väljer ut de bästa produkterna och adderar olika tillbehör som förbättrar produkten och förlänger dess livslängd. Framför allt anpassas produkterna för att fungera optimalt i Nordiskt klimat.
Vi har bland annat “sparmössan”, ett rörskydd i gummi som sitter på utedelen för att förhindra värmeförlust vilket ger en högre effektivitet på pumpen. Ett unikt integrerat tak som skyddar pumpen och lamellerna mot vädrets påfrestningar och ger pumpen en längre livslängd. På en modell adderar vi dessutom en blåfärgad beläggning på kondensorn (utedelen) som heter BlueFin, vilket gör att värmepumpen klarar vädrets påfrestningar mycket bättre och förhindrar isbildning.

Vi vill ha nöjda kunder och strävar hela tiden efter att tillhandahålla det perfekta inomhusklimatet.

Sverigepumpsexperterna

Sverigepumpsexperterna är vår rikstäckande installatörskedja. Köper du din Sverigepump av en Sverigepumpsexpert kan du vara säker på att installationen blir korrekt utförd, att den blir snygg och att du får en värmepump som är optimerad för just ditt hus och dina behov.

    Hur installeras en Sverigepump?

    En Sverigepump installeras av en certifierad kyltekniker/installatör. Det är respektive installatör som tar fram ett prisförslag utefter dina förutsättningar och behov. Vi säljer alltid våra Sverigepumpar med komplett installation för att du som kund ska få trygga garantier och försäkringar av oss.

    Placering av innedel repsekitve utedel kommer du och installatör överens om under ett kostnadsfritt hembesök. Installationen sker med stickkontakt.

    När du köper en Sverigepump ingår följande tillbehör: 

    • Värmepumpstak (ej Animair Alpha och Komfort 25/35)
    • Värmeisolering (ej Komfort 25/35)
    • Rörskydd
    • Premium-X luftreningsfilter 
    • Pumprent

    Köp tillbehör till din luftvärmepump

    I vår webbshop hittar du tillbehör till din luftvärmepump. Här hittar du bland annat Premium-X luftreningsfilter, Pumprent så att du på ett enkelt och smidigt sätt kan rengöra din värmepump och mycket annat!

    vanliga frågor om luftvärmepumpar