fbpx Wildcard SSL Certificates

Sverigepumpens
Energisparskola

Bra tips för att minska din energiförbrukning och elförbrukning.

Det finns en hel del man kan göra själv för att påverka sin energiförbrukning. Vi kommer i Sverigepumpens Energi-sparskola dela med oss, och lära ut, de bästa tipsen för en minimal energiförbrukning. Vissa tips är enkla, andra kräver lite mer men kan också spara dig mer pengar.

Uppvärmning - Luft/luft-värmepump

I ett hus med direktverkande el består vanligtvis ca 70 % av den totala energiförbrukningen av uppvärmning. I ett hus som har en årlig total förbrukning på 20 000 kWh består ungefär 14 250 kWh/år av uppvärmning. Därför är åtgärder för att minska din förbrukning för uppvärmning en av de absolut viktigaste åtgärderna du kan göra för att minska din totala energiförbrukning.

Genom att sätta in en luft/luft-värmepump kan man oftast spara 40-65 % av energiförbrukningen för uppvärmning. Hur mycket man kan spara beror på vilken pump man väljer och hur planlösningen ser ut. Vilken pump som är lämplig för just ditt hem och vart den bör placeras för optimal spridning av värmen kan en certifierad installatör avgöra.

Vid valet av värmepump är en av de viktigaste parametrarna att hålla koll på pumpens effekt när det är kallt ute, dvs hur många kW ger pumpen vid -15 grader. Det är ju nämligen då pumpens effekt behövs som mest och då det går åt mest energi att värma upp ditt hem. Vilken så kallad toppeffekt eller maximal effekt pumpen har är ofta sekundärt då det i många fall inte säger något om hur pumpen presterar när det är kallt ute.

När din värmepump är installerad är det viktigt att du drar ner radiatorerna så att inte de står och går för fullt på el samtidigt, då tar du bort spar-effekten av värmepumpen. Använd inte heller auto-läge på värmepumpen. Varför inte??? Vid drift i autoläge kan värmepumpen själv välja driftläge. Så t.ex. om solen skulle värma upp utrymmet där innedelen sitter så kan kylläget aktiveras. Detta betyder att det kommer att kosta att kyla ner solens strålar.

Om du inte ska använda värmepumpen under en längre tid, stäng av pumpen helt på huvudbrytaren/säkringen och sätt på den igen ett dygn innan du ska använda pumpen. När värmepumpen står i stand-by läge kommer den att dra lite ström för att hålla kompressorn varm så vet du med dig att du inte kommer att använda din enhet under en längre tid kan det vara smart att stänga av den helt för att spara maximalt med energi.

Ett av de mest effektiva sätten för att sänka uppvärmnings-kostnaden i ditt hus är att investera i en luftvärmepump. En luftvärmepump hjälper vanligtvis till att sänka elförbruk-ningen för uppvärmning med 40–65% beroende på för-utsättningarna i ett hus med direktverkande el.

Till Sverigepumpens produkter

Med lock på kastrullen behövs endast 1/3 så mycket el som när du kokar utan lock. Locket möjliggör en lägre värme-inställning på spisen då endast en liten del av värmeenergin kan försvinna uppåt.

De flesta luft/luft-värmepumpar har en auto-funktion. Auto-funktionen möjliggör för värmepumpen att hålla inställd temperatur så exakt som möjligt. Dock, om blir det för varmt inomhus pga att solen kanske ligger på, så reglerar värmepumpen detta genom att kyla luften. Den kommer alltså att växla fram och tillbaka mellan värmefunktion och luftkonditionering. Bättre istället att använda HEAT som inställning, då pausar värmepumpen tills gradantalet kommit ner till rätt temp.

Uppvärmning - Luft/vatten-värmepump

Har du vattenburet system i ditt hus är det en god idé att byta ut elpannan till en luft/vatten-värmepump istället. Till skillnad från en luft/luft-värmepump kan en luft/vatten-värmepump också värma tappvarmvattnet och du kan därmed få en fin besparing på varmvattnet också.

Har du en luft/vatten-värmepump? Överväg att byta ut några radiatorer till fläktkonvektorer istället som ger en större spridning av värmen och därmed kan man oftast sänka framledningstemperaturen samt få en högre verkningsgrad på värmepumpen, men med samma bibehållna inomhustemperatur.

Har du timpris på el?

Då priset på el kan variera stort under dygnet och mellan olika dagar kan det vara en god idé att ta för vana att kolla vad kostnaden är och planera utifrån det.

Tvätta nattetid, de flesta moderna tvättmaskiner ger möjlighet till att schemalägga tvättarna till de timmar då elpriset är som lägst.

Planera veckans middag så att du slipper tillaga alla delar av måltiden varje dag. Det är inte bara energismart utan också tidssmart.

Ställ in din värmepump så att den producerar varmvatten när elen är billig. Om det är stora temperaturskillnader nattetid och dagtid kan dock det vara värt att producera varmvatten dagtid i alla fall eftersom värmepumpen behöver jobba mindre för att skapa den värme som behövs då.

luft/vattenvärmepumpar

När du eldar i kamin eller öppen spis så kan du ställa luft/luftvärmepumpen i fläktläge. Då sprider värmepumpen den varma luften från braskaminen.

Se till att dina hushållsprodukter blir helt avstängda när du stänger av dem. Enligt Energimyndigheten kan 30-40 procent av elen som en apparat använder under en livstid vara standby-el. En grendosa med strömbrytare är perfekt för ändamålet.

Håll utrymmen stängda som inte måste vara uppvärmda.
Det kan exempelvis handla om gästrum, garderober och förrådsutrymmen inomhus.

Mindre utrymme att värma upp blir lägre energiförbrukning.

Inte helt otippat så kan du minska energiförbrukningen genom att ha svalare inomhus. För varje grad du sänker inomhustemperaturen, minskar uppvärmningskostnaden med 5%*.

Fram med koftor och filtar!

(*Källa: Energimyndigheten)

Samtliga av Sverigepumpens luft/luftvärmepumpar med inbyggt Wifi är kompatibla med elleverantören Tibbers app. Det innebär att Tibber kan optimera värmepumpens drift beroende på om elen är dyr eller billig. Du behöver ett timprisavtal hos Tibber för att detta ska fungera.
Obs! Sverigepumpen är inte associerad med Tibber och vi har inget avtalat samarbete, detta är en ren upplysning.

Läs mer här:
https://tibber.com/se/store/produkt/panasonic-comfort-cloud-power-up

Byt ut gamla glödlampor mot LED-lampor. En 40W glödlampa drar nästan lika mycket el som 7 st LED-lampor med samma ljusstyrka.

Man brukar räkna att ett spabad drar mellan 3000-4000 kWh el/år.

Många spabad erbjuder möjligheten att sänka vattentemperaturen till +10° C, vilket är betydligt lägre temp än de 38 grader som oftast är standard. För den som är villig att avstå varma bad finns alltså en hel del pengar att spara.

Några enkla knep man kan ta till för att få ner varmvattenförbrukningen är att endast köra rejält fyllda tvätt- och diskmaskiner och duscha kortare tid. Man kan också byta till mer effektiva kranar och duschmunstycken. Allt som allt kan man minska sin varmvattenanvändning med upp till 40%.

En torktumlare drar generellt sett ca 3 ggr mer el än tvättmaskin, den är alltså en riktigt eltjuv. Stäng av torktumlaren och låt istället din tvätt lufttorka för att spara el. Vill du ändå använda torktumlare så finns det numera moderna maskiner med låg energiförbrukningen.

Vill du få rådgivning?

Läs vår dataskyddspolicy