Vad är ett bra inomhusklimat?

Att ha ett bra inomhusklimat är viktigt – väldigt viktigt faktiskt. Vi spenderar många timmar inomhus och ett bra inomhusklimat gör att du mår bättre och sover bättre vilket resulterar i bättre hälsa.

Vad är det då som påverkar ditt inomhusklimat?

Uppvärmning

Först och främst behöver du ha en effektiv och energisnål uppvärmningsmetod. Vårt hjärta klappar hårt för värmepumpar. En värmepump är en fantastisk uppvärmningskälla som inte bara bidrar med ett varmt och skönt inomhusklimat utan också hjälper till att förbättra miljön genom att den nyttjar värmeenergin som finns i utomhusluften naturligt och minskar behovet av andra, mindre miljövänliga uppvärmningsmetoder. En värmepump är en energisnål uppvärmningsmetod som sparar både miljön och dina pengar. Läs mer om våra luft/luft-värmepumpar, luft/vatten-värmepumpar, bergvärme och frånluftsvärmepumpar genom att klicka på respektive pumptyp.

Luftfuktighet

Förutom att ha en bra uppvärmningsmetod behöver du ha rätt luftfuktighet. Att ha rätt luftfuktighet hemma gör att du mår bättre och ditt hus mår bättre. En för hög luftfuktighet gör att mögel och andra skadliga tillväxter kan få fäste i ditt hus vilket skapar en sämre luft att andas in för dig och din familj. En för låg luftfuktighet är inte heller bra och kan skapa andra problem för både dig och ditt hus.

Har du för hög luftfuktighet behöver du ha en luftavfuktare som tar bort överskottsfukten i inomhusluften. Det är till exempel mycket vanligt med en för hög luftfuktighet i källaren och i tvättstugan. En luftavfuktare i tvättstugan gör inte bara inomhusklimatet bättre utan också att tvätten torkar snabbare.

Vintertid är det vanligt att inomhusluften blir för torr, det vill säga att luftfuktigheten är för låg. Det kan ge förkylningsliknande symptom i form av kliande ögon, torra slemhinnor i näsan vilket resulterar i täppt näsa och sämre sömn. En luftbefuktare i sovrummet kan ge dig en god natts sömn och ett behagligt inomhusklimat.

Luftkvalitet

I inomhusluften finns massor av partiklar som kan vara skadliga för dig och din familj. Bor ni nära en trafikerad väg får ni säkerligen in partiklar från asfalten, bildäcken och avgaser. Pälsdjur tappar hår. TV-apparater och andra tekniska utrustningar avger partiklar stoft som kan vara skadliga. Pollen kommer in utifrån vinter tid vilket kan orsaka stora besvär för dem som är allergiska. En luftrenare hjälper mycket effektivt till att rena inomhusluften och kan både lindra och förebygga astma och allergiproblem.

Läs om våra luftvårdsprodukter här.