Hur fungerar en luftvärmepump?

Uppvärmning och ett bra inomhusklimat behöver inte vara varken dyrt eller krångligt

Att välja nytt uppvärmningssystem kan verka krångligt och svårt men genom att välja Sverigepumpen har du gjort ett tryggt och enkelt val.

Vi börjar alltid med ett kostnadsfritt hembesök där vi gör en analys och ser vilken värmepump som passar just er bäst och ger er bästa möjliga inomhusklimat och högst besparing.

Det finns många aspekter att ta hänsyn till vid köp av en ny luftvärmepump – befintligt värmesystem, planlösning, storleken på huset, luftflöden, isolering med mera. Dessutom tittar man på vilka funktioner Ni önskar av värmepumpen, t ex om den även ska kunna kyla delar av huset under sommaren, om den skall kunna fjärrstyras via sms eller WiFi etc.

När man hittat rätt modell är även rätt placeringen av värmepumpen är en viktig faktor för att få bästa möjliga effekt och besparing. Genom att våra återförsäljare gör hembesök och ger er en skräddarsydd rekommendation kan du känna dig trygg i ditt val.

hur-1

Uppvärmningsalternativ

Det finns många uppvärmningsalternativ att välja mellan, men egentligen bara en vinnare och det är luft-luftvärmepump.

Grafen nedan visar totalkostnad för de olika uppmärmningsalternativen. Det första året inkluderar installationskostnad, och därefter är det enbart driftkostnad som räknas in. Resultatet är snittsiffror, och baserar sig på en bostad på 120 m2 (20 000 kWh). Som synes på grafen så är luft-luftvärmepump i särklass den mest prisvärda – mycket tack vare sin otroligt billiga installationskostnad.

hur-2

Spara med Sverigepumpen

Här nedan kan du räkna ut hur mycket just du kan spara tillsammans med oss på Sverigepumpen.

Gör testet

Hur en värmepump fungerar

hur-3

Även vid många minusgrader finns det värmeenergi i utomhusluften. En luft-luftvärmepump fungerar så att den tar värmeenergi från utomhusluften och värmer huset. Är det till exempel 10 grader ute suger utomhusdelen in 10-gradig luft och skickar tillbaka ut 8-gradig luft. Värmen som den har tagit transporterar den in i värmepumpens inomhusdel som i sin tur värmer huset. Värmepumpens COP-värde (verkningsgrad) visar hur mycket värmeenergi du kan få ut av en värmepump vid +7 (utomhus). Till exempel så har en LG Nordic Prestige Plus 9 ett COP-värde på 5,61 vilket betyder att utomhusdelen kan tillverka 5,61 kW värmeenergi av 1kW el.

Även om COP-värdet är en viktig parameter att hålla titta på när man väljer pump är det bra att ta hänsyn till andra faktorer också. En del billiga värmepumpar har COP-värden som drastiskt sjunker när det blir kallt och då går besparingen ofta förlorad. Därför är det alltid viktigt att titta på fler parametrar när man väljer värmepump. Luftflöde och värmeeffekt vid många minusgrader är exempel på faktorer som din lokala återförsäljare kan hjälpa dig att väga in i beslutet.

Vilken värmepump passar dig bäst?

Vilken värmepump passar ditt behov bäst? Vi har tagit fram tre förslag utifrån olika typ-behov.

Nedan listas tre olika förslag som innehåller olika produkter beroende på hur ditt hem ser ut och vad era behov är. Genom att klicka på läs mer-knappen under respektive förslag kan du läsa mer djupgående vilka typer av produkter som rekommenderas. Notera att förslagen nedan endast ger exempel utifrån typbehov. Vi gör alltid ett kostnadsfritt hembesök där vi skräddarsyr ett förslag utifrån just dina behov och förutsättningar.

hur-liten

Liten villa

Till den mindre villan eller fritidshuset har vi tagit fram ett flertal olika produkter som utan problem värmer hus upp till 120m2.

Läs mer

hur-mellan

Mellan villa

För er som har en villa eller ett fritidshus mellan 120 till 180 m2 så har vi ett flertal olika fina produkter att välja mellan.

Läs mer

hur-stor

Stor villa

För villor över 180m2 rekommenderar vi vår kraftfullaste värmepump någonsin Panasonic VZ.

Läs mer